Jak vybrat kvalitní kávu?

...

Pokud patříte mezi milovníky kávy, pravděpodobně vás nemusíme přesvědčovat o tom, že naprostým základem je především její kvalita. Jak však vybrat takovou kávu, která vám bude opravdu chutnat? To a mnohem více vám prozradíme v následujících řádcích.

Jak kávu nejraději připravujete?

Přestože výsledná chuť kávy závisí především na kvalitě kávových zrn (a rozhodně ne na částce, za kterou jste pořídili svůj kávovar), preferovaná metoda přípravy výběr kávy přeci jen trochu ovlivňuje. Na každý typ přípravy totiž zpravidla bývá vhodná trochu jiná káva.

Zrnková káva

Velice oblíbená je zejména káva zrnková, která je určená k namletí a následné přípravě samotné kávy. Záleží už jen na vás, zda upřednostňujete turka, či si raději dopřejete kávu z french pressu, aero pressu či jiném kávovaru. Své místo na výsluní si získala především svou nenahraditelnou chutí a vůní, které se ve srovnání s mletou kávou zachovává o poznání déle. Na druhou stranu je potřeba ji před přípravou kávy rozemlít v mlýnku na kávu či v kávovaru, což může trochu prodloužit její přípravu.

Mletá káva

Pokud nechcete ztrácet čas mletím kávy, stále poměrně kvalitní káva je také ta mletá. Použít ji můžeme podobně jako kávu zrnkovou, tedy do kávovaru, aero pressu, french pressu či filtru. Hlavní výhodou je tak především rychlá příprava, na druhou stranu není natolik intenzivní a aromatická jako čerstvě namletá zrnková káva.

Instantní káva

Posledním typem kávy je káva instantní, asi se však shodneme, že mezi kvalitní kávy bychom ji nezařadili. Ačkoliv se může pochlubit snadnou přípravou, málokdy se jedná o skutečně chutnou kávu, kterou bychom mohli srovnávat s kávou z čerstvě namletých zrnek.

Jaké existují odrůdy kávy?

Kromě typů na základě přípravy můžeme kávu dělit také podle jednotlivých druhů. Nejznámějšími odrůdami jsou bezpochyby Arabica a Robusta. Mezi milovníky kvalitní kávy je oblíbená zejména Arabica, která se může pochlubit jemnou, vyváženou chutí s minimem hořkých podtónů. Jelikož je však její pěstování poměrně finančně náročně, jedná se o spíše dražší kávu.

Na druhou stranu Robusta je díky nižším nárokům na podmínky při pěstování o poznání levnější. Na rozdíl od Arabicy se jedná o silnou kávu s intenzivní hořkou chutí, a především mnohonásobně vyšším obsahem kofeinu.

Kromě Arabicy a Robusty můžeme narazit také na další druhy kávy, jako například zelenou či cibetkovou kávu. Zatímco cibetková káva je po celém světě známá pro svou vysokou cenu, zelená káva je vyhledávaná pro vysoký obsah mnoha prospěšných látek – je však potřeba počítat s tím, že tato neopražená káva se chutí blíží spíše zelenému čaji.

Země původu

Při výběru kvalitní kávy je rovněž zvážit zemi původu. Arabica se tradičně pěstuje v Jemenu, Etiopii, Jižní Americe či Brazílii, nejkvalitnější káva je však zpravidla původem z Kolumbie. V Brazílii a Africe se rovněž pěstuje Robusta, její produkce však v posledních letech roste zejména ve Vietnamu.

Jednodruhová nebo vícedruhová?

Zároveň je třeba zohlednit, zda se jedná o kávu vícedruhou či jednodruhovou. Jednodruhová káva, tedy pocházející pouze z jednoho místa, je považována za kvalitnější – často se jedná o prémiové kávy. Jelikož jsou tyto druhy kávy zpravidla sezónní, je nutné počítat s o něco vyšší cenou. Naopak vícedruhové kávy patří mezi méně kvalitní, a proto na ně také nejčastěji narazíme na regálech supermarketů (za o poznání nižší cenu).

Zlatou střední cestou je pak samozřejmě středně dlouho pražená káva, která v sobě mísí jak hořkost, tak mírnou kyselost.

Pozor na kvalitu kávy

Kromě výše zmíněného lze kvalitu kávy posoudit také na základě vzhledu jednotlivých zrn. Ta by měla být všechna přibližně stejné barvy a velikosti, na dně balení bychom neměli najít úlomky zrn. Znakem horší jakosti jsou rovněž nedopražená či naopak přepražená zrna, případně nejrůznější nečistoty v podobě kamínků, větviček apod.

Záleží na čerstvosti

Výslednou chuť a vůni kávy rovněž ovlivňuje její čerstvost. Při nákupu se proto nezapomeňte podívat na dobu expirace – čím delší doba do data spotřeby zbývá, tím je káva čerstvější. Jak si však poradit v případě vážené kávy?

Jak poznat čerstvou kávu?

Pokud máte možnost ke kávě přivonět, znakem čerstvosti je zpravidla právě silná, intenzivní vůně. V případě kávy, která byla upražená už před delší dobou, je aroma téměř neznatelné. Poznávacím znamením starší kávy mohou být také lehce mastná a lesklá zrna. Při samotné přípravě vám může napovědět také pěnění – nedávno upražená kávová zrna krásně pění.

Jak kávu skladovat?

Aby měla káva co nejlepší chuť, je nutné ji správně skladovat – ideálně ve tmavé dóze bez přístupu vzduchu a vlhkosti.

Jakou hmotnost balení kávy koupit?

Aby vám káva vydržela čerstvá, vyplatí se nakupovat spíše menší balení kolem 250 gramů, které zvládnete zpracovat během několika týdnů až měsíců od otevření. Zároveň se příliš nevyplatí kupovat kávu do zásoby – i v případě, že balení neotevřete, káva nebude delší dobu po pražení úplně nejčerstvější.

Jak připravit nejlepší kávu?

Posledním krokem ke kvalitní kávě je především vhodná příprava. V prvé řadě se vyhněte použití tvrdé či chlorované vody, která by aroma kávy zbytečně zničila. Ideální je proto voda z filtrační konvice, v případě kávovarů pomůže také filtr.

Mohlo by vás zajímat