Šampaňské víno je spojené se slavnostními příležitostmi, kdy slouží jako přípitek. Mnoho lidí ale nedá na šumivé víno dopustit a volí ho i pro příležitostné pití například s partnerem. Stejně jako u výběru každého jiného vína, tak i v případě šampaňského platí, že je dobré znát rozdíly mezi různými druhy. Díky znalosti problematiky dokážete lépe vybrat tu správnou variantu, která vám bude nejvíce chutnat. A s tím vám pomůže následující návod.
Hned na úvod je dobré odlišit pravé šampaňské víno od jiných šumivých vín, která typicky nesou označení sekt. Jako šampaňské víno je možné správně označit pouze šumivá vína s původem z oblasti Champagne, která leží v severovýchodní části Francie. Pro výrobu se přitom používají tři typické odrůdy vína. Konkrétně Chardonnay, Pinot noir a Pinot meunier. Název šampaňské víno je v Evropské unii dokonce chráněn ochrannou známkou původu. Každé jiné šumivé víno, které tak nepochází z této oblasti, musí být označeno pouze jako sekt.
Odrůdy vína obsažené v pravém šampaňském víně:
Aby to nebylo tak jednoduchá, má šampaňské víno několik různých druhů. Ty se liší především tím, jak velký obsahují podíl konkrétních odrůd vína. To zároveň ovlivňuje chuť a vhodnost k různým pokrmům. Například šampaňské víno, kde převažuje odrůda Chardonnay se výborně doplňuje s mořskými plody nebo pokrmy, kde je drůbeží maso. Pokud je větší podíl odrůdy Pinot Noir, bude skvělá kombinace s hovězím masem, mastnějšími či jinak více kořeněnými pokrmy.
U šampaňského vína se rozlišuje ročníkové a neročníkové víno. U ročníkového vína je původ vždy z hroznů z daného roku. Taková vína jsou obecně cennější a nabídnou specifické chuťové vlastnosti v závislosti na ročníku. Tento druh se nevyrábí každý rok, ale pouze v letech, kdy je víno opravdu špičkové a je zde potenciál pro přípravu ročníkového šampaňského. To je podle statistik zhruba ve třech letech z deseti.
U neročníkového vína jsou použity odrůdy z různých roků a smíchané dohromady podle potřebných poměrů. Protože pro výrobu mohou být použita již rovnou starší vína, není takto vzniklé šampaňské vhodné pro archivaci.
U šampaňského vína záleží na tom, kolik cukru obsahuje. To zčásti rozhoduje o celkové sladkosti. U označení šampaňského se tak nachází konkrétní přívlastek, podle kterého můžete poznat, jaký je obsah cukru. Pokud víte, že dáváte přednost například více sladkému vínu, přizpůsobte tomu i konkrétní výběr na základě daného označení.
Hlavní podstatou šampaňského vína je jeho šumění. Perlení si ale můžeme všimnout i u takových šumivých vín, které byly uměle dosycené oxidem uhličitým. Skutečné pravé šampaňské víno si však své typické perlení přináší z procesu sekundární fermentace uvnitř lahve.
Při výběru šampaňského vína je důležité vědět, v jakých hodnotách by se zhruba měla pohybovat cena. Běžná šumivá vína mohou být i levnější než 100 korun. V takovém případě ale s velkou kvalitou spíše nepočítejte. Cena za dobrý sekt začíná zhruba na 130 korunách. Při výběru si pročtěte etiketu, kde je uvedený výrobce nebo způsob fermentace. Pokud toužíte po opravdu pravém šampaňském vínu, bude cena od 500 korun a výše za lahev.
V typické vinařské oblasti Champagne je naštěstí dostatek producentů, kdy je jejich počet něco kolem tisícovky. I tak je u opravdu kvalitních pravých šampaňských vín cenovka vysoká vzhledem k celosvětové poptávce a vázanosti přímo na tuto jednu konkrétní lokalitu. Jakmile však ochutnáte pravé šampaňské, jistě vždy poznáte rozdíl od levného obyčejného šumivého vína.
Nákup nejlepšího druhu šampaňského vína můžete velmi snadno pokazit tím, že ho nevychladíte na správnou teplotu. Podávání příliš teplého nebo naopak až moc studeného nápoje totiž kazí jeho kvality, ubírá chuť i celkový prožitek. Pro šampaňská šumivá vína se tak doporučuje teplota kolem 6 až 10 °C. Toho dosáhnete umístěním do lednice či speciální lednice na víno, kde si můžete teplotu snadno nastavit na požadovanou hodnotu. Nezapomeňte také na to, že při servírování by láhev měla být v nádobě s ledem, aby si uchovala svou nízkou teplotu i ve chvíli, kdy si budete nalévat poslední sklenici.
Dojem z nápoje může pokazit i špatná sklenice, do které budete šampaňské servírovat. Nejlepší volbou jsou sklenice ve tvaru obráceného kužele s tenkým čirým sklem, díky kterému budou krásně vidět bublinky a typické perlení.